Vesnik proleća – Njeno veličanstvo LALA

Lale, ili tulipani, idealni su predstavnici prolećnog cveća iz porodice ljiljana, i među tri najpopularnija cveta u svetu pored ruža i hrizantema. Zahvaljujući genetskom inženjeringu lale dolaze u neverovatnom sijasetu najrazličitijih boja, visina i cvetnih oblika. U svetu postoji preko 3.000 različitih registrovanih sorti lala.

LALE

Zbog ogromne popularnosti lala u Holandiji mnogi će pomisliti da je upravo ova zemlja postojbina ovog divnog cveta, gde se godišnje proizvede i do devet milijardi lala, ali su zapravo Himalaji, Mala Azija, Severna Afrika i južna Evropa označene kao prostranstva na kojima su prvi put viđeni ovi cvetovi u 12. veku, mada se pretpostavlja da su gajene i hiljadu godina ranije.

Ekspanzija lala započinje u 15. veku u Turskoj, gde je važila za simbol prestiža i bogatstva, šireći se potom čitavom Evropom izazivajući potpunu pomamu za lalama, gde se dugo godina prodavala po basnoslovnim cenama i stvarala unosan biznis svojim prodavcima. „Tulipansko ludilo“ zahvatilo je Evropu početkom 17. veka.

LALE 2

Lalama najviše odgovaraju područja sa hladnim zimama i suvim, toplim letima. Prirodno je višegodišnja biljka, međutim tamo gde klimatski i zemljišni uslovi onemogućavaju ponovno cvetanje lukovice smatra se za jednogodišnju biljku.

Prve lale otvaraju svoje cvetne pupoljke već u martu, dok poslednje cvetaju do kasnog maja, a u zavisnosti od vremenskih uslova, čak i početkom juna. Upravo je na osnovu cvetanja napravljena klasifikacija lala na rane, srednje, i kasne.April je vreme ranocvetajućih lala, u koje se ubraja i poznata tamnoroze sorta poput „Peach Blossom” (Cvet breskve). 

Lale su jedno od onih cvetova koje sa lakoćoj uspevaju da rastu u saksijama, a u oktobru se pripremaju za sadnju. Najbolje je nabaviti lukovice ranocvetajućih holandskih sorti, ređajući po tri komada u saksiji od 12 cm prečnika, pokrivajući ih slojem od 10 cm peska na tamnom, umerenom hladnom mestu, po mogućnosti podrumu, tako da njihovi vrhovi budu u visini saksije. Neophodno je da pesak bude stalno vlažan, ali ne i mokar, jer bi to uništilo mlade lukovice. Kako biste izbegli da se mlade lukovice natapaju vodom možete staviti kamenčiće ili šljunak na dnu saksije.

LALE 3

Do januara možete očekivati formiranje korena, lista i stabljike sa zametkom cveta, u visini od 10 cm. Tada uklanjamo pesak, dobro zalivamo zemlju, a gornji deo biljke pokrivamo saksijom ili papirnim fišekom. Tek kada se klice sa cvetovima razviju premeštamo ih na balkon, gde su stalno izložene sunčevoj svetlosti. Uživajte u svojim lalama koje će vas uskoro nagraditi svojim divnim koloritom, a vi im dajte najbolju negu kako bi dostigle svoj pun potencijal.

Kada su u punom cvatu zalivajte ih 2-3 puta nedeljno, a za vreme cvetanja i rasta biljke potrebno je najviše vode, kako bi cvetovi bili što lepši, a potrebno je dohranjivanje organskog mineralnim đubrivom poput Flosala, kako bi pomogli biljci u cvetanju. Za sadnju lala je najbolje koristiti supstratnu zemlju, bogatu fosforom i kalijumom, umesto one iz vrta.

LALE 4

Lale se razmnožavaju bočnim lukovicama koje ćete primetiti kada ih izvadite iz zemlje. Razdvajanjem lukovica dobićete dve ili više biljaka za sledeću sezonu.

Cene lukovica lale zavise od vrste, kvaliteta i zemlje porekla. Na našem tržištu možete ih pronaći po ceni od 100 dinara, a za kvalitetnije vrste moraćete izdvojiti od 150 do 200 dinara.

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment