Upoznajte omiljene biljke “lenjih” baštovana

sukulenti

Danas su sukulenti popularni zbog svoje dekorativnosti i zbog toga što nisu zahtevni kad je u pitanju održavanje i nega. To su sve one biljke koje imaju odebljale i mesnate stabljike i čvrste, sočne listove i na taj način zadržavaju vodu u sebi. Grubo se mogu podeliti u dve grupe:

1. Biljke sa mesnatim listovima kao što su aloje, agave,  krasulja, različite vrste čuvarkuća

2. Kaktusi

2 sukulent

 

3 sukulenti

Ove biljke se odlično uklapaju u moderan ambijent, bilo da je to poslovni prostor ili vaš dnevni boravak koji želite da oplemenite biljkama, a nemate previše vremena da se o njima brinete. Sukulentima je potrebno sunce i malo zemlje. Listovi su im vrlo zanimljivi, brzo rastu i lako se razmnožavaju što im dodaje na posebnosti. Iako veoma dekorativno izgledaju u malim saksijama i posudama, morate imati na umu da ove biljke vrlo brzo rastu, pa će im trebati više prostora. Predvidite veće posude, kako bi vaše biljke imale mesta da se pravilno razvijaju. Takođe, budite obazrivi sa kaktusima, neki od njih imaju veće i jače bodlje, pa je teško naknadno ih presađivati, najbolje je da na početku pozicionirate svoju biljku tako da vam to vremenom ne zadaje dodatni posao i probleme.

4 sukulent

Od biljaka sa mesnatim listovima popularne su aloje, a takođe i različite vrste čuvarkuća koje mogu biti veoma dekorativne.

5 sukulnt

Sukulenti mogu da opstanu na suvljim staništima, i mogu podneti čak i veće temperature u svom prostoru, njihov metabolizam se prilagodio tome tako što čuvaju rezerve vode u sebi. Važno je da budu na svetlom mestu, tako da je najbolje da ih smestite pored prozora na južnoj strani kako bi imali dotok svetla tokom celog dana.

6 sukulenti

7 sukulenti

 

Kad smestite svoju biljku na određeno mesto, posmatrajte je neko vreme i u odnosu na njene upešatljive oblike ponašanja, uvidečete da li joj pozicija prija. Ako biljka krene da dobija žutu ili smeđu boju i gubi lep intenzitet listova, znači da pozicija nije adekvatna, verovatno da dobija više svetla nego što joj je potrebno. Suprotno tome, ako primetite da se deformiše u smislu da raste u određenom pravcu, to je znak da traga za svetlom, pa mu omogućite sunčaniju poziciju.

8 sukulenti

9 sukulenti

 

 

Iako su ovo biljke toplijih krajeva, mogu se dobro prilagoditi i nižim temperaturama. Idealne dnevne temperature za sukulente iznose između 20 i 30°C, a noćne između 10 i 12°C. Zalivanje, pogotovo tokom hladnijeg perioda u toku godine treba da ide jednom do 2 puta u dva meseca, vodite računa da zemlja nikad ne bude vlažna jer će to dovesti do truljenja korena.

10 sukulenti

11 sukulenti

12 sukulenti

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment