Tropska atmosfera u vašem domu - Fikus i dracena

Fikus i dracena su omiljene sobne biljke, jer ako se pravilno gaje i s ljubavlju neguju mogu izgledati veoma raskošno i moćno i time divno krasiti vaš dom.

Fikus

fikus sobno cvece

 

Razlog zašto toliko volimo fikus je možda njegovo tropsko poreklo. Kada u vašem domu izraste i bujno se razgrana možete imati osećaj kao da ste u tropskoj šumi. Kod nas je popularna vrsta Ficus elastica koja ima izrazito krupne tamno-zelene listove. Što se tiče zemlje u koju treba da posadite fikus, vodite računa da bude bogata, rastresita i dobro propusna. Preporučujemo dobru drenažu na dnu saksije, a u zemlju možete dodati Maki supstrat. Pozicija fikusa treba da je svetlo mesto, ali ne direktna izloženost suncu. Poželjno ga je držati pored istočnog ili zapadnog prozora tako da sunčevi zraci padaju odozgo na njegove listove. Za zalivanje koristite mlaku, malo odstajalu vodu. Da bi krupni, zeleni listovi uvek bili u punom sjaju poželjno je brisanje – tako ćete odstraniti i prašinu i obezbediti bolji razvoj biljke. Za prihranu preporučujemo Flosal jer će dugoročno negovati ovu biljku i pod uticajem Flosala ona će bolje rasti i biti otpornija. Tokom letnjeg perioda prihranjujte na svakih sedam dana, a zimi možete i na dvadsetak dana.

Dracena

Dracena sobno cvece

Dracena potiče iz Afrike i zato je za njen napredak važna temperatura od 20 do 26 ˚C, mada uz dobro zalivanje i prihranu može podneti i više temperature leti. Zimi je čuvajte na mestu gde temperatura nije ispod 15 ˚C. Leti je zalivajte obilnije i češće, bar dva puta nedeljno, a zimi možete i na dve nedelje. Dracena (Dracaena) je spororastuća, drvenasta biljka sa sabljastim listovima blago povijenim nadole. Listovi su zeleni sa različitim pigmentacijama od belihi bledožućkastih do crveno-okernih. Poreklom je iz Afrike i za svoje napredovanje zahteva temeprature od 20-26 ˚C, mada uz dobro zalivanje i prihranu može podneti i više temperature leti. Zimi minimalna temperatura je 15 ˚C ali biljka može podneti i niže u kratkom periodu i bez zalivanja. Dracena voli orošavanje a uz primenu Flosala dobićemo dvostruki efekat – kvalitetnu prihranu i povećanje vlažnosti vazduha. U toku zimskih meseci Flosal se primenjuje na svakih 20 dana a od proleća do jeseni prihrana ide na svakih 10 dana. Nanosi se lako i jednostavno, prskajući u krug tako da se obuhvati cela biljka. Pozicija dracene su sunčana mesta bez direktnog izlaganja suncu, a i bez izloženosti promaji. Presadjivanje zavisi od brzine rasta same biljke, al uobičajeno je na dve godine u rahlu, rastresitu zemlju, sa dodatkom peska u srazmeri: susptrati Maki: treset: pesak – 4:1:1. Obavezno postavljanje drenažnog sloja na dnu saksije.

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment