Top 3 cvetnice za vaš jesenji balkon

Precvetalo sezonsko cveće sada treba da zameni nešto drugo, ali takođe dekorativno, što će cvetati tokom ranih jesenjih dana na vašem balkonu ili u bašti. Mi predlažemo 3 cvetnice, koje su vrlo lepe, intenzivno cvetaju i imaju kolorit u rasponu od ciklama do ljubičaste što u velikoj meri može da razveseli tmurne ranojesenje dane. Imajte na umu da Flosal i dalje može da bude dobra podrška cveću, kako napolju tako i unutra u zatvorenom prostoru.

1. Prva biljka koju predlažemo da posadite jer se brzo širi je hrizantema. Ima ih u različitim bojama, a najlepše su vatrene ciklama i roze nijanse. One vole da su na svetlom mestu, ali ne direktno na suncu, odgovara im temperatura od oko 18 stepeni, ne vole ni previše toplote i zato su odlična biljka za ranu jesen. Umereno zalivati i redovno prihranjivati biljku.

hrizantema 1

hrizantema 2

 

2. Druga biljka, koja ujedno i ide dobro u kombinaciji sa hrizantemama je zvezdan, i to jastučasti (Aster dumosus). Može da cveta u najrazličitijim nijansama ružičaste i ljubičaste boje. Obično je visok od 15 do 45cm. Zbog kasnog cvetanja treba voditi računa da se zvezdan posadi na mesto koje će i tokom jeseni biti sunčano, jer bez sunca može izostati cvetanje. Što se tiče zalivanja, ono treba da bude umereno, a biljka može da podnese i manju sušu.

zvezdan 1

zvezdan 2

 

3. Treća, i ujedno najatraktivnija biljka u ovoj grupi bila bi plava glavica (Echinops ruthenicus). Raste od 80 do 100cm u visinu, uspravno i razgranato. Veliki cvetovi u obliku kugle mogu biti u tonovima boja od plave do ljubičaste. Ova biljka voli da bude na suncu, nije zahtevna kad je zalivanje u pitanju, dobro podnosi sušu, ali je važno da bude na toplom i zaštićenom mestu. Pored neobičnog i dekorativnog cveta i listovi su mi kitnjasti, tako da će u grupi sa ostalim cvećem izgledati atraktivno i raskošno i samim pogledom na svoj mali vrt nećete imati utisak da leto jenjava. 

plava glavica 1

plava glava 2

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment