Sunce u vašoj bašti tokom cele jeseni? Moguće je!

Da li ćemo imati više ili manje sunčanih dana tokom ove jeseni, ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali znamo pouzdano da ukoliko gajite ova tri cveta imaćete utisak da se sunce spustilo na zemlju, i to, baš u vašu baštu. Jesen je uvek doba kada naša bašta ili balkon mogu odisati posebnim sjajem, neke biljke su najlepše krajem leta, kad im vreme prolazi, a neke druge se tek tada spremaju za svoje veliko finale – predstavljamo vam 3 takve koje će tokom septembra i oktobra praviti transfer toplote do vaših srca, pa da počnemo:

Ajanija (Ajania pacifica)

ajanija

Ova divna jesenja biljka pomalo podseća na grm, bokorastog je rasta i ide do 5cm u visinu. Listovi imaju bele čipkaste rubove, što ima daje prefinjenu zelenu boju i odlično se uklapaju sa gnezdastim cvetovima jarkožute boje, a otvaraju se baš onda kada vam je sunce najpotrebije – pred mraz.

ajanija 2

Trudite se da ovoj biljci uvek obezbedite svetlo mesto, ili bar polusenku, pošto ne voli tamna mesta. Umereno je zalivajte, ne traži vodu preterano, ali je ipak ne ostavljajte dugo suvom. Najbolji deo je to što uspeva na gotovo svakom zemljištu, tako da će joj biti bitnija vaša ljubav od kvaliteta zemlje u bašti. Najveća pretnja joj je oštra zima, tako da joj obezbedite dobru zaštitu.

Dendrantema (Dendranthema grandiflorum yellow)

hrizantema 1

Kad kažemo hrizantema – mislimo jesen! Gaje se mnogobrojne baštenske vrste ove biljke i obično se razlikuju po visini i izgledu cveta. Ova ima jednostavne, polu pune cvetove u jarko žutoj boji. Ova biljka je najdekorativnija u jesenjem periodu, jer je jesen njeno doba – tada ona dobija svoj pun sjaj jer se izdvaja od ostalog cveća i zato je važno da živi u leji sa trajnicama koje takođe cvetaju u jesen, ili da je jednostavno sadite samu.

hrizantema ahrizantemaa

Voli sunčana mesta, vodite računa da to bude svetlo mesto i u septembru i oktobru jer ona tada cveta, pa nije dobro da bude u senci. Zalivajte je redovno ali umereno. Odgovara joj hranljivo zemljište sa dobrom drenažom. Voli toplotu, i ako joj se posreći da je ima u jesenjem periodu zahvaliće se u vidu buketa divnog kao sunce.

Zlatnica (Solidago virgaurea)

zlatnica 1

Ova divna biljka doselila se u naše krajeve iz daleke Severne Amerike. Raste do 80 cm visine, ima snažne, uspravne stabljike, kopljaste listiće  i sitne, zlatnožute zvezdaste cvetove. U sredini cvetova se u obliku polulopte izdižu retko raspoređeni cvetni listići – malo podsećaju na zrake sunca. Sadi se u manjim grupama zajedno sa drugim jesenjim cvećem, a prija joj i pozicija pored vode.

z

Jednako dobro ova biljka se oseća i na suncu i u polusenci, ali zahteva obilno i redovno zalivanje. Zahteva zemljište sa dobrom drenažom, i nezahtevna je kad je temperatura u pitanju, može podneti i hladnije dane.

 

Podelite sa nama kako napreduje vaša jesenja bašta? Da li se sunce priprema da u njoj ostane?

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment