Saznajte kakvo osvetljenje treba vašim biljkama za pravilan razvoj

Kada vaše biljke borave napolju tokom leta imaju kvalitetniju snadbevenost svetlom i vazduhom što im najviše pogoduje, međutim, ako želite da biljke žive zdravo i u kućnim uslovima, potrebno je da ispoštujete nekoliko važnih pravila. Sobne biljke je teže negovati utoliko što njima neophodna sunčeva energija ne ide direktno na njih, već prolazi kroz prozorsko staklo, i time slabi.

cvece grupa

orhideja

Zašto neke vaše biljke tavore u stanu?

Generalno, sobne biljke imaju potrebu za jačinama svetla od 500 do 3000 luksa. Na vrednosti ispod 500 luksa mogu opstati samo biljke koje vole senovita mesta. Većina biljaka u ovakvim uslovima troši svoje rezerve i na kraju kržlja ili vene. Ovo takodje ima veze i sa temperaturom, što je temperatura u prostoriji veča, biljci je potrebno više svetla. Ovo možete ublažiti ako u hladnijem periodu godine biljke držite što bliže prozoru, jer je tu izvor svetla najveći, a što više idete ka sredini sobe on se smanjuje. Obratite pažnju i na to koliko su čista prozorska okna, jer svetlost slabije prodire kroz priljav prozor, takođe, prašina na samoj biljci može ometati dotok svetlosti.

Naše biljke imaju različite zahteve kad je u pitanju svetlost. Razlikuju se po tome što neke vole osunčana, neke polusenovita, a neke senovita mesta. Upravo tako ih treba i rasporediti po stanu, a to bi moglo izgledati ovako:

1. Biljke željne sunca držati na prozoru sa južne strane – Naša preporuka su dekorativna koprivica (coleus blumeri), slonovska noga (nolina recurvata), svekrvin jezik (sansevieria) i Juka (yucca)

svetlo

 

2. Biljke koje vole polusenovita mesta blizu prozora sa istočne ili zapadne strane – Naša preporuka difenbahija (dieffenbachia), maranta (maranta leuconeura), šeflera (schefflera actinophylla) i  Anturium (Anthurium)

polusenka

3. Biljke koje vole senku blizu prozora sa severne strane – Naša preporuka bršljan (hedera helix), dracena (dracaena), aspidistra (aspidistra elatior), jelenski rogovi (platycerium bifurcatum)

senkaa

 

Ova podela služi samo kao orijentacija, u praski se može desiti i odstupanje od ovih pravila.

Posebno je važno da na prelasku iz jednog godišnjeg doba u drugo, kao što je sada slučaj, budete pažljivi prema svojim biljkama kako ne bi doživele stres. Stavite ih na odgovarajuće mesto i koristite Flosal za prihranu svakih 7 dana. To će im pomoći da se bolje prilagode i uspešnije razvijaju u kućnim uslovima.

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment