Početak jeseni i prvi znaci završetka vegetacije cveća. Pravo je vreme razmišljati o izgledu cvetne bašte ili balkona u sledećoj godini odnosno proleću. Iz ovih razloga su oktobar i novembar poznati po najviše posla u vrtu. Pravo je vreme za sadnju lukovica zumbula, narcisa,lala, uskrasnih lukova i drugih. Kako bi ste postigli najbolji efekat treba ih saditi u većim grupama iako ih možete saditi i pojedinačno.

Lukovice bi trebalo saditi na dubini koja je dvostruko veća od njihovog prečnika , lako se prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadite pojavljivaće se iznova, godinama bez posebne nege. Mesta na kojima se sade lukovice u bašti nisu ograničena. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, ispod drveća, na travnjacima stvarajući "divlji" efekat bašte. Većini lukovica odgovaraju sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Vrste niskog rasta najbolje je saditi po ivicama leja, ili u „kamenim“ baštama, dok je za visoke vrste namenjena sredina ili zadnji deo leje.

Niže lale, šafrane i narcise možete posaditi u manjim grupama na kamenjaru, gde će lepo izgledati u rano proleće. Cveće žarkih i nežnih boja daće na gredicama lepu i ljupku sliku. Kada precvetaju i lišće uvene, izvadite lukovice iz zemlje i ostavite na suvo mesto. Lale se sade u jesen, u septembru ili novembru, na oko 15 centimetara dubine. Cvetovi će vas obradovati već u aprilu.
U prolećnom šarenilu mogu naći mesto i narcisi. Pošto je lukovica narcisa velika, treba je saditi na 20 centimetara dubine. Narcis voli sunčan položaj, ali cveta i ispod stabla. Na istom mestu može ostati godinama. Najranije se sadi šafran – krokus, jer cveta čim okopni sneg.

Uspešnim kombinacijama boja, iduće cvetne sezone vaš vrt će izgleda fascinantno. Podelite sa nama kako napreduje vaša jesenja bašta?

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment