Otrovne sobne biljke i gde ih držati?

Znamo da volite svo vaše sobno cveće i s radošću radite oko njega. Međutim, možete li da nabrojite bar tri biljke koje imate u svom domu i koje su otrovne? Ako možete, znate da ste se već informisali o ovoj temi, ako ne, bacite pogled na tekst, možda naučite nešto novo i dobijete nove smernice!

otrovna difenbahija

 

1. O difenbahiji (dieffenbachia) smo pisali u prethodnom postu. Svi delovi ove biljke sadrže oksalatne kristale koji mogu prouzrokovati oticanje sluzokože ili upale. To znači da je čitava biljka otrovna i da morate obratiti pažnju kako rukujete sa njom. Obavezno koristite rukavice. Ako imate malu decu ili radoznale kućne ljubimce nije poželjno da ovu biljku držite na upadljivom mestu. Ona može dostići ogromnu visinu i težinu, tako da ako nemate poseban prostor gde bi mogla biti pod kontrolom, radijte se opredelite za drugu sobnu biljku.

kroton

 

2. Kroton (codiacum variegatum) - Ukoliko vam se na koži pojavljuje crvenilo poput ekcema, vrlo je verovatno da ste dirali kroton bez zaštitnih rukavica. On sadrži bezbojnu mlečnu tečnost koja može izazvati iritaciju na koži. Trudite se da izbegnete fizički kontakt sa ovom biljkom i držite je na zaštičenom mestu gde se manje prolazi.

jagorcevina

 

3. Jagorčevina (primula obconica) – Ova biljka je veoma dekoratvnog izgleda, podseća na ljubičicu na prvi pogled, ali je daleko manje nežna. U korenima dlačica na listovima nalazi se sekret primin. Ako imate osetljive ruke obavezno ih zaštitite pri dodirivanju jagorčevine, jer može izazvati teške promene na koži. S obzirom da biljka ne zauzima veliki prostor savetujemo da je držite na višim policama van domašaja dece i ljubimaca.

bozicna zvezda

 

4. Božićna zvezda (euphorbia pulcherrima) – Po izgledu bi se reklo da je ovo prava rajska biljka, međutim, možda vam jarko crvena boja njenih listova nešto govori? Ova biljka u sebi sadrži štetne supstance koje mogu oštetiti vašu kožu ili sluzokožu. Držite je na nekom mestu koje je manje prohodno, i po mogućstvu, samo se izdaleka divite njenoj lepoti.

kaktus palma

 

5. Kaktus palma (pachypodium lamieri) – I ovo je biljka atraktivnog izgleda, ali ona vam za razliku od prethodnih koje imaju divne listove, cvetove i boje, makar najavljuje svojim bodljicama da nije preporučljivo da je dirate. Palma sadrži otrove koji takođe mogu štetiti vašoj koži, držite je van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Po mogućstvu, nađite joj lep ugao i okružite je drugim biljkama, ona će se dopunjavati sa njima, a biće manja pretnja nego da stoji usamljena.

Ne zaboravite da sve svoje biljke redovno prihranjujete Flosalom, za brz rast i raskosan izgled! Lako do Flosala, za kupovinu kliknite ovde.

 

 

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment