Letnje lepotice - Bakopa i Gazanija

Bakopa – biljka kao stvorena da puže sa balkona i iz visećih saksija. Podseća na zeleni vodopad, može porasti i do 80 cm dužine a cvetovi su joj rozi, beli, žuti i plavi i mogu biti prisutni sve do prvih mrazeva. Bakopa se sadi od aprila do juna, razmnožava se semenom i reznicama. Pri razmnožavanju reznicama grančice dužine 10 cm se potope u rastvor Slavola S i vode u odnosu 50:50, ostave se preko noći i sutradan se sade, a potom preliju preostalim rastvorom. Biljke držati u polusenci preko leta uz redovno zalivanje. Vodite računa da ne bude na jakom suncu jer neće dovoljno cvetati. Idealan položaj je jugoistok i istok.

Bakopa puzavica

 

Zalivanje treba vršiti redovno, ali oprezno. Kad se gornji sloj biljke zasuši zaliti biljku, a višak vode u podlošku izbaciti da koren ne bi istrulio. U zemljišni supstrat dodajte malo peska, radi bolje drenaže (70:30 u korist zemlje) Redovno prihranjujte Flosalom radi boljeg rasta i razvoja na svakih 10-15 dana. Najbolje je da primenjujete Flosal rano ujutro ili uveče.

Balkon bakopa

 

Gazanija je još jedna letnja lepotica, poreklom iz Afrike gde samoniklo raste, a kod nas se gaje hibridi. Ima krupne cvetove različitih boja, a listovi su joj takođe dekorativni, srebrnasto zeleni. Njeni cvetovi ne vole noć i tmurno vreme, tako da će tada verovatno biti zatvoreni. Ova biljka se sadi polovinom marta. Poželjno je seme potopiti u rastvor Slavola S i vode u odnosu 50:50 i ostaviti da naklija preko noći. Sutradan seme posejati u dobro propustan supstrat – Maki gotovi supstrat za setvu semena je naša preporuka. Održavati na temperaturi do 24 ˚C. Nakon nicanja, u roku od 10 dana postaviti biljku na svetlo mesto. Vodite računa da ih ne posejete gusto kako se ne bi međusobno gušile.

Gazanija lepotica

Zalivati umereno, tek kada se zemlja prosuši, i prihranjivati Flosalom na svakih 10 dana. Kako koji cvet procveta, treba iseći njegovu dršku pri osnovi, da bi se podstakao razvoj novih cvetova.

Gazanija lila

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment