Kućna bašta zdravlja

Gajenje začinskog bilja u kućnim uslovima omogućava da tokom čitave godine imate sveže biljke koje će začiniti svaki Vaš gurmanluk i ukrasiti Vašu kuću, da proizvodite čajeve i ulja za ishranu i aromaterapiju od raznih lekovitih biljaka, a i dobar su repelent za insekte u Vašem domu. Začinske biljke su pune antioksidanata i esencijalnih hranjivih materija. Zbog jednostavnog postupka uzgoja, gajenje začinskog bilja dostupno je svima, bez obzira na ukupno znanje iz hortikulture, pa je i iz tog razloga sve popularniji u svetu.

zacinsko bilje

Za uzgajanje začinskog bilja potrebne su manje saksije sa postoljem i rupama za drenažu, zemlja, humus i sadnice ili seme biljaka, kao i prihrana. Začinskom bilju potrebno je 4 do 6 sati sunčevog svetla, zato je idealno mesto za saksije južna strana kuće ili stana, na postolju pored prozora ili prozorske ivice na kojima su postavljene saksije, gde će biljke moći da uhvate dovoljno svetla.

zalfija

Postoje dva načina uzgajanja biljaka u kućnim uslovima, od kojih jedan jednostavno podrazumeva kupovinu sadnice začinske biljke u saksiji, a drugi malo složeniji, ali i kreativniji, i zahteva uzgajanje ovog bilja iz semena. Ako sejete kupovno seme, uputstva od proizvođača biće vam dragocena. Ovo bilje se najčešće sadi u martu i aprilu, ali se u pravilnim kućnim uslovima može saditi  tokom čitave zime.

zacinsko bilje saksija

Potrebno je posudu napuniti zemljom i posuti seme po površini, gde bi krupnije seme trebalo pokriti tankim slojem zemlje, a sitnije nije potrebno pokrivati kako bi lakše isklijalo. Pre dodavanja zemljišta u saksiju poželjno je obezbediti sloj kamenja ili šljunka, kako bismo pomogli u drenaži. Saksije se smeštaju u toplu i dobro osvetljenu prostoriju uz povremeno održavanje vlage tla prskalicom. Nakon dve do tri nedelje pojavljuju se prvi izdanci biljke, a pošto se pojavi prvih nekoliko mladih listovi neophodno ju je presaditi u veću saksiju.

nega zacinskog bilja

Pogoduje mu siromašno tlo pa bi zemlju trebalo pomešati sa peskom u razmeri 3:1, a korisna je i zemlje za kaktuse, koja već sadrži pesak. Idealna temperatura za gajenje začinskog bilja je između 18 i 20 °C, u prostoriji koja se redovno provetrava. Neophodno je da zemlja bude uvek dovoljno vlažna, a za zalivanje koristite vodu sobne temperature. Više je zalivajte leti, a manje zimi.

ruzmarin

Biljke su uspavane tokom zime kada je nivo svetlosti niži i zbog toga zahtevaju manje vode. U tom slučaju neophodno je da se za većinu biljaka zemlja malo osuši, dok je za bosiljak, vlašac, nanu i peršun neophodno blago vlažno zemljište. Kada biljke počnu da rastu na proleće neophodno im je prihrana kako bismo im pomogli u cvetanju.

bosiljak

Prihranjivanje začinskog bilja je poželjno kako biste osigurali listanje i krupnu biljku, i u tu svrhu možete koristiti Flosal, a ukoliko imate vrtove i bašte gde uzgajate začinske biljke možete koristiti I drugi organski proizvod kompanije Agrounik, a to je Slavol

zacini u kuci

Bosiljak, majoran, nana, peršun, vlašac, žalfija, ruzmarin, majčina dušica, matičnjak, lavanda, origano, rukola, mirođija, kopar, korijander su najpoznatiji začini koje se mogu gajiti u kućnim uslovima. Različite su i potrebne sunčevog svetla kod biljaka, pa tako nani, korijanderu, origanu, majčinoj dušici, taragonu i peršunu prijaju direktna svetlost, a bosiljak, peršun, kiselica i krasuljica ne bi trebalo izlagati direktno suncu. Nedovoljno osvetljenja stvara požutele i bolesne izdanke.

gajenje zacinskog bilja

Začinsko bilje možete nabaviti u rasadnicima, poljoprivrednim radnjama, lokalnim proizvođačima biljne hrane čiji su proizvodi, kao i njihove cene, dostupni preko interneta, a od skoro i u većim supermarketima, gde su se zbog velike potražnje uvrstile u stalnu ponudu. 

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment