Kako negovati balkonsko cveće tokom leta

Dragi naši, sigurno ste već naveliko pripremili svoje balkone za letnju sezonu i posadili omiljene biljke. Mi ćemo predstaviti nekoliko sorti koje se često gaje i izgledaju vrlo dekorativno i daćemo vam savete kako da ih negujete tako da vam budu u punom sjaju.
Počećemo od lepog jove, koji predstavlja omiljenu sortu cveća u letnjem periodu jer je veoma zahvalan za uređenje balkona i vrtova. Cvetovi su raznobojni i oplemenjuju svaki prostor.

Prvo što vam pada na pamet je verovatno koji supstrat da koristite za zemlju – mi preporučujemo Maki supstrat za cveće koji se može nabaviti u cvećarama i poljoprivrednim apotekama. Biljku posadite u saksije ili žardinjere na razmak od 25cm kako bi se što bolje razvijale. Na dno saksije ili žardinjere možete staviti drenažni sloj u vidu sitnog šljunka i preko pesak da se voda ne bi zadržavala oko korena.

Nakon sadnje, potrebno je da biljku dobro zalijete, a sledeće zalivanje obavite tek kada se zemlja dobro prosuši. Pri preteranom zalivanju stradaće koren – počeće da truli, a listovi će početi da žute i opadaju i biljka će uvenuti.

Lepi Jova je biljka polusenke, za njega su idealna mesta koja ujutru imaju sunca a preko dana su u manjem hladu. Da bi Lepi Jova što duže cvetao potrebno je precvetale cvetove odstranjivati makazama.

Druga biljka koju vam preporučujemo je patuljasta kadifica, takođe je laka za negu i uzgoj i cveta raskošno u vidu krupnih, mirisnih cvetova.
Nakon presađivanja na stalno mesto, sunčano ili polusenovito, treba je redovno zalivati, naročito pri visokim temperaturama. Nije zahtevna ni u pogledu zemljišta, mi ostajemo pri našoj preporuci Maki supstrata. Poželjno je precvetale cvetove uklanjati . Ako se sadi u vrtu treba voditi računa o napadu puževa koji obožavaju da tamane kadificu. Razbacivanjem pužomora u vidu prepreke oko biljaka predupredićete njihov nasrtaj na biljke. Takođe, na isti način se može primeniti i pepeo, nastao sagorevanjem drva.

Sledeća biljka koju predlažemo zbog njene raskošne lepote je surfinija. Ona je nešto zahtevnija za održavanje od prethodne dve biljke jer traži sunčana mesta i obilnija zalivanja (leti i do dva puta dnevno rano ujutru i kasno uveče, naravno sa vodom koja je odstajala, kao i kod svih drugih vrsta.)
Zemljište treba da je bogato, dovoljno hranljivo da iznese sav potencijal koji Surfinija u sebi sadrži (preporuka Maki supstrati) Vodite računa da na balkonima ne budu izložene vetru, inače će stradati od loma grana, lišća i cvetova.

Sada, ono što vas najviše zanima – Kako da vaše biljke budu razvijenije, zdravije i raskošnije od drugih?
Tajna je u prihrani, a mi preporučujemo Flosal tečno mikrobiološko đubrivo - na svakih sedam dana se na biljke temeljno nanese preko listova i cvetova, stvarajući pri prskanju oblak koji će potom prionuti na sve delove biljke. Flosal će uticati na brže i brojnije formiranje cvetova, na uvećanje lisne mase kao i broja listova, te bujnosti i lepoti celokupne biljke. Takođe, pojačava se imuni odgovor biljke na različite vrste stresa: od temperaturnih kolebanja i usled toga nepravilnog i neadekvatnog usvajanja hraniva do nepravilnog zalivanja ali i otpornosti na patogene i štetočine. Jer zdrava i snažana biljka ne može biti njihov plen, već će nastaviti da raduje tokom celog leta svakog ko joj posveti malo pažnje.

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment