Fuksija - Cvet u obliku balske haljine

Neko cveće je jednostavno čarobno, i po mnogo čemu posebnije od drugog. Zato je voljeno. Jedna od takvih vrsta je Fuksija, jer svako ko voli da ukrasi balkon poželeće i da mu ova lepotica blista tokom cele sezone u svom punom sjaju i u svim svojim varijacijama i bojama. Međutim, Fuksija ume da bude i vrlo osetljiva biljka, i zato je važno posvetiti joj više pažnje i dobru negu.

fuksija 1

 

Možete ih držati i na balkonu i terasi, a i u kući kao sobno cveće. Najbolja pozicija je sever ili istok, važno je da odaberete mesto gde fuksije neće biti izložene dirketnom sunčevom svetlošću. Da biste postigli grananje i gustinu cvetova važno je da prihranjujete ovu biljku redovno - i ovde smatramo da Flosal može biti veoma delotvoran jer pored toga što će pozitivno uticati na razvoj biljke, uticaće i na njenu otpornost.

fuksija 2

Umereno zalivajte na desetak dana, i obavezno orošavati odstajalom vodom i na taj način im održavati određenu vlažnost vazduha.

Ono što može narušiti normalan rast i razvoj fuksije su štetočine poput bele mušice i lisnih vaši, a takođe i bolesti poput sive truleži i rđe lista. Možete ih suzbijati insekticidima i fungicidima, ali je najbolje da dobrom prihranom i dobrim odabirom pozicije za cveće predupredite ove probleme.

Fuksija je trajna, višegodišnja biljka, tako da vas svojim raskošnim cvetovima može dugo uveseljavati. U zavisnosti od sorte može se gajiti kao grm ili kao puzavica. Optimalno vreme za sađenje fuksije je od kraja maja do sredine juna. Sadi se u dobro dreniranu zemlju, a najbolja je mešavina baštenske zemlje i zemlje za cveće. Za fuksiju stablašicu, neophodno je da se obezbedi i oslonac za rast.

Kada biljku već smestite na neko mesto, nemojte je premeštati jer zbog toga može da odbaci cvetove. Redovnim orezivanjem i oblikovanjem fuksija dobija željeni oblik i obilno cveta.

Može se orezivati i oblikovati ili kao drvo ili kao žbun. Kada precveta treba je orezati, ako je u obliku grma i do 3/4 biljke. U jesen fuksije odbacuju lišće. Pre prvog mraza i unošenja u zatvoren prostor, treba skratiti sve izdanke za trećinu, a obolele grane, listove i cvetove i grane koje rastu ka unutrašnjoj strani treba potpuno ukloniti.

 Tokom zime fuksija se čuva na svetlom i prohladnom mestu, na temperaturi od 10 do 12 stepeni, ne prihranjuje se i ne prska. Zaliva se tek toliko da se korenov sistem ne osuši.

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment