Cvet koji svi vole - Hibiskus

Hibiskus je poreklom sa  prostora danačnje Indije i Kine iz porodice slezova( (Malvaceae). Uzgaja se zbog njegovih raskošnih cvetova, ali je veoma cenjen i kao biljni čaj. Veoma  je rasprostranjena biljka, procenjuje se da ga ima oko 200 vrsta.

1

 

2

Ukoliko se gaji kao kućna biljka, najbolje je ne izlagati ga temperaturama nižim od 10 C i višim od 27 C. Ukoliko ga držite na temperaturi oko 20, biljka će cvetati neprekidno tokom godine. U letnjem periodu potrebno mu je dosta vode, pa ga zalivajte tri puta nedeljno, a kada je veoma toplo i svaki dan. Voli da se orošava, zato je dragoceno da ga prskate (prihranjujete) Flosalom preko lišća i orošavate bar jednom nedeljno.

3

 

4

 

Hibiskus se presadjuje svakog proleća u   „jedan broj“   veću saksiju. Supstrat za presadjivanje treba da bude rastresit, odnosno mešavina komposta, treseta i peska u odnosu 4:2:1.

5

Razmnožava se semenom i reznicama. Razmnožavanje semenom ne daje onu vrstu od koje se uzme seme, a razmnozavanje reznicom daje tačno onu biljku sa koje se uzme reznica. Razmnožavanje reznicama je najbolje u periodu od polovine februara do polovine marta. Najbolje su reznice odsečene sa rastućih vršaka biljke, dužine 6-10 cm sa najmanje 3 lista. Reznice Hibiskusa veoma lako se ožiljavaju u  čistoj vodi tako što ih stavljamao u bocu da grančica bude do polovine u vodi, a stalna temperatura prostorije oko 18 C. Kada se užile stavljaju se u odgovarajuću zamlju.

6

 

 Ako ga pravilno negujete, ova sobna biljka postaće divan ukras u vašem domu. 

7

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment