Šeflera – biljka koja vas razume

Šeflera potiče iz Australije i Novog Zelanda i pripada rodu zimzelenog drveća. U toplim predelima ona živi napolju i ima prostora da se raskošno razvija, a kod nas ona se najčešće gaji kao sobna biljka i u zavisnosti od uslova koje joj pružite može izgledati podjednako veliko i moćno.

sefelra1

Šeflera nema visoke zahteve kad je nega u pitanju, ali je važno da budete umereni. Traži umereno toplu poziciju 13-18 stepeni, pazite da nije blizu grejnih tela. Voli svetla mesta, ali bez direktnog sunčevog zračenja.

Idealna pozicija za vaše druge sobne biljkepogledati ovde.

Zimi je umereno zalivajte i često orošavajte listove. Šeflera ne voli agresivnu prihranu jer hemija može oštetiti njene listove, međutim Flosal kao organsko tečno đubrivo može samo pogodovati njenom rastu i razvoju. Preporuka je da koristite Flosal jednom u 7 – 10 dana tako što ćete ravnomerno isprskati celu biljku.

seflera2

Ima različitih vrsta šeflere, neke su manje rastom, a neke mogu dostići i do dva mestra visine. Orezivanjem vi možete diktirati njen oblik i strukturu. Presađujte svake druge godine u proleće.

seflera3

 

Dugo se već govori i o drugima kvalitetima ove biljke osim prelepog izgleda, a to je pre svega i činjenica da ona apsorbuje mnoge štetne materije iz vazduha i na taj način ga čisti, pa sa šeflerom možete uživati u ekološki čistoj prostoriji.

Takođe, govori se i o njenoj sposobnosti da prepozna naše emocije i da reaguje u skladu sa njima. Naprimer, ako širite pozitivnu energiju i volite svoju biljku ona to „osluškuje“ i vraća vam na taj način što postaje raskošna i dobro uspeva. Ako ste tužni i neraspoloženi, pod stresom, to se na biljku oslikava i ona počinje da „tavori“. Svako od vas može sam da zaključi da li je ovo istina. Obavestite nas ako imate takva iskustva?

seflera4

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment