Čarolija od proleća do jeseni – Klematis

Klematis je bogat sortama i vrstama, pa samim tim postoji u različitim varijacijama po boji, obliku i vremenu cvetanja. Mnoge od njih cvetaju tako što prave gustu mrežu od krupnih cvetova od bele preko ljubičaste i plave do roze boje i mogu biti prelepa živa ograda ili obelisk u bašti – sve zavisi od vaše kreativnosti. Kako god da osmislite da posadite klematis on će puzati i praviti oblik koji ste zamislili.

Klematis letnji

Po periodu cvetanja deli se u tri grupe – prolećni, rani letnji i kasni letnji. Idealno bi bilo da biljka bude na suncu, a njen koren u hladu. Raste i u kombinaciji sa drugim biljkama i lepo izgleda u društvu mnogih, pogotovo uz ruže puzavice i hortenzije. Mnoge sorte klematisa možete gajiti i u saksiji, ali pod uslovom da je duboka bar 20 cm i da koristite bogatu, propusnu zemlju. Poželjno je da odaberete hibride sa krupnim cvetovima koji cvetaju od jula do septembra. Ako sadite biljku u zemlju, učinite to na desetak centimetara dublje nego u saksiju. Tako će biljka imati skrivene rezerve i moći će da pusti izdanke čak i ako vam se učini da je površinski uvenula.

Klematis ljubicasti

Bolji rast klematisu možete obezbediti tako što ćete staviti ljuske 2-3 jajeta oko njega kako biste smanjili kiselost zemljišta i doprineli razvoju biljke. Kada su leta topla i padavine česte može se desiti da listovi i cvetovi pate i naposletku uvenu. Zbog toga je preporučljivo da posadite otpornije sorte kao što je Etoille Violett, Alba Luxurians ili Blue Boy. Redovno zalivajte i prihranjujte klematis.

Preporučujemo Flosal za folijarnu prihranu preko listova i cvetova na svakih sedam dana počev od prvog perioda cvetanja. Flosal će obezbediti pravilan i brži rast i razvoj biljke i učiniće je otpornijom. Na sledećoj slici možete videti kakav je efekat korišćenja Flosala na jednom baštenskom klematisu:

Klematis pre i posle

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment