5 lekovitih biljaka koje su i dekorativne

1.Hajdučka trava

hajduska trava

Izuzetno je lekovita i od davnina se koristi u narodnoj medicini, a savremena naučna istraživanja samo potvrđuju ta lekovita svojstva. Na prvi pogled je vrlo neugledna, jer raste svuda pored puta, međutim za gajenje u vrtovima dostupna je žuta podvrsta Achillea filipendulina, kao i neki hibridi. To nisu biljke sa običnim belim cvetovima već su obojene i privlače korisne insekte. Nije puno zahtevna biljka, a donosi pregršt lepote.

2. Trandafil

trandafil

Rod Althaea kojem pripada ovo cveće dobio je naziv od grčke reči althos što znači lek. Može biti jednogodišnja ili višegodišnja biljka i ima dug period vegetacije. Može se javiti u različitim bojama od crne preko ljubičaste i i roze do bele. Od cvetova se pripremaju čajevi i sirupi koji se u narodnoj medicini preporučuju za ublažavanje kašlja i lečenje bolesti organa za disanje. Ovo cveće se najčešće može naći u seoskim baštama i vrtovima, ali ga možete veoma lepo iskoristiti i u urbanijem ambijentu.

3. Aloja

aloja

Aloja potiče iz jugoistočne tropske Afrike. Postoji preko 250 različitih vrsta i formi. Neke od njih su visoke poput drveća, a ostale, one manje, dekoratvne su za gajenje u baštama i saksijama u kućnim uslovima.  Nazivaju je još i svemogućim kaktusom , preporučuje se u slučaju problema sa organima za probavu i hemoroida. Cvetonosna stabljika je uspravna sa veoma dekorativnim cvetovima na vrhu.

4. Lavanda

lavanjda

Još od davnina lavanda je prepoznata kao vrlo lekovita biljka. Rimljani su koristili njen cvet u svojim kupatilima kako bi se opustili i mirisali posle kupanja. Postoje studije koje pokazuju da ona stvarno pomaže u borbi sa nesanicom  i za bolesti nerava jer osvežava živce i bistri um. Pored ovih lekovitih svojstava njen izgled je impresivan. Može se gajiti u žardinjerama, ali je najbolje da je posadite na veće površine u kombinaciji sa ružama ili nekim drugim cvećem jer tek onda u potpunosti dolazi do izražaja njena lepota i miris.

5. Neven

neven

Neven je veoma rasprostranjena biljka u fitoterapiji, jer može lečiti širok spektar bolesti. Otkriveno je da ova biljka može da čisti krvne sudove i da snizi nivo holesterola u krvi, a poznati su i blagotvorni efekti nevena na kožu. Možete ga gajiti u bašti ili saksiji i nije zahtevan. Cvetaće od maja do novembra. Od krupnijih i intenzivnijih cvetova možete napraviti sami ulje od nevena koje je dobro protiv opekotina, rana i ekcema. Prosušiti cvetove na čistoj tkanini i zajedno sa hladno ceđenim maslinovim uljem staviti u ;istu i suvu teglu, dobro zatvoriti i držati na osunčanom mestu 4,5 nedelja. Procediti i čuvati na hladnom i tamnom mestu.

 

Uživajte u svojim biljkama, svaka od njih sigurno ima jednu bitnu namenu – da vam učini život ispunjenijim.

What others say about this post? (0 Comments)

Leave a Comment